Új konyha nyílt Bernecebarátiban

Ünnepélyes keretek között adták át az intézményt.

A napi 550 adag előállítására alkalmas konyha a térség szociális intézményeiben, idősotthonaiban élők élelmezésére jelent korszerű és takarékos megoldást a határ mindkét oldalán. A projekt több mint 200 millió forintból valósult meg a RE-START akcióterv keretében, az INTERREG V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával. A létesítmény hosszú és gondos tervezés után valósult meg, és hatalmas előrelépést jelent a határmenti térség számára az étkeztetés terén.

Az átadó ünnepségen Rétvári Bence, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy az akcióterv keretében számos olyan fejlesztés megvalósult – köztük a bernecebaráti konyha is – amely nem csak egy-egy településben, hanem térségben gondolkodik a feladatok ellátása terén, sőt a határ másik oldalára is szolgáltatásokat nyújt. Az államtitkár szerint az intézmények mellett a turiszitkai szolgáltatók is élnek majd az új konyha adta lehetőségekkel, mivel számukra is egy biztos ellátást tud majd biztosítani.

8C0A4501

Szabó István, Pest Vármegye Közgyűlésének és a Pontibus Európai Területi Társulás elnöke arról beszélt, hogy a projekt mögött hatalmas összefogás van, a partnerség a kulcsa a jó projekteknek. Szerinte ezek a projektek mind-mind arra predesztinálják a térségi szereplőket, hogy partnerekként működjenek együtt, és onnantól az együttműködés egy közösséggé is válik. Az elnök szerint a sikeres projekt valódi példája annak, hogy a pályázati források lehetőséget nyújtanak a helyi közösségeknek a fejlődésre és az életminőség javítására.

Gyenes Zoltán, Bernecebaráti község polgármestere szerint a RE-START akcióterv nagyban segítette a kistelepülések fejlesztését. Az új konyhával nagyobb jelentősége lett a település más intézményeinek is. Úgy vélte, hogy a falu ellátási színvonala is megnőtt a fejlesztés segítségével, hiszen a középületek renoválásával nő a népesség-megtartó erő is. A polgármester szerint új konyhaépület átadása mérföldkő a helyi közösség számára, amely hosszú távú előnyöket és lehetőségeket kínál az ételkészítés terén. Az önkormányzat képviselőtestülete elkötelezett a település fejlesztése iránt, így volt ez a múltban is, és további projekteken dolgozik, hogy fokozza a településen lakók életminőségét.

Az eseményen részt vettek az önkormányzat képviselő-testületének tagjai, a térség más településeinek polgármesterei, valamint a kivitelezésben részt vevő szakemberek, akik kiemelkedő munkát végeztek az épület megvalósításában. Az önkormányzat és a projektben részt vevő vállalkozások szoros együttműködése és szakértelme nélkülözhetetlen volt a projekt sikeres megvalósításában.

Az épület modern konyhatechnológiával rendelkezik, amely lehetővé teszi a nagyobb mennyiségű és változatosabb ételkínálat előállítását, figyelembe véve a különböző táplálkozási igényeket és diétás korlátozásokat. A konyha törekedni fog arra, hogy kiegyensúlyozott, tápláló és ízletes ételeket biztosítson a szociális és más intézmények számára, figyelembe véve az egészségügyi és táplálkozási előírásokat, az egyéni ételérzékenységeket és diétás igényeket is. A konyha személyzete körültekintően válogatja ki és kezelik az alapanyagokat, hogy a lehető legjobb minőségű ételek kerüljenek a szociális intézmények asztalára. A működés során törekedni fognak arra, hogy az alapanyagok helyi termelőktől és/vagy fenntartható forrásokból származnak, erősítve ezzel a helyi gazdaságot, továbbá törekedni fognak élelmiszerpazarlás minimalizálására is. Az új konyhaépület megfelel a legmagasabb higiéniai és biztonsági szabványoknak. A teleptett konyhatechnológia lehetővé teszi a hatékony és biztonságos ételkészítést. Emellett a konyha nagyobb kapacitása és modern eszközei lehetővé teszik a nagyobb közösségi események, ünnepségek és rendezvények kiszolgálását is.

A projekt keretében – többek között - nagykonyhai hűtőszekrények, hűtőkamra, mosogatók, dagasztógépek, fejlett páraelszívó rendszerek, gáztűzhelyek, üstök, mosogatógépek, sütő, gőzpárló berendezés, polcrendszerek és számos más, a konyha működését segítő eszköz került beszerzésre két körben, közbeszerzési eljárások útján. Az új létesítmény a professzionális felszereltséggel kiváló körülményeket biztosít a konyhai személyzetnek, hogy magas minőségű és változatos ételeket készíthessenek. A projekt keretében beszerzett modern konyhatechnológiai eszközök egyik legfontosabb előnye az idő- és munkaerő-megtakarítás. Az automatizált rendszerek és eszközök lehetővé teszik a konyhai folyamatok gyorsabb és egyszerűbb végrehajtását, továbbá lehetőséget adnak a kreatívabb és változatosabb ételkészítésre. A speciális sütők, főzőlapok és párolók sokkal pontosabb hőmérséklet- és időbeállításokkal rendelkeznek, így a szakácsok pontosan tudják kontrollálni a főzési folyamatot. Az előre beállított programok és érzékelők segítségével az eszközök pontos hőmérsékletet és időzítést biztosítanak, így az ételek elkészítése kiszámíthatóbbá válik. A beszerzett eszközök nem csak a hatékonyságot növelik, hanem a kreativitást és az ételek minőségét is fokozzák. Így például a korszerű hűtő- és fagyasztógépek pontos hőmérséklet-szabályozással és optimális páratartalommal gondoskodnak az élelmiszerek frissességéről és hosszabb eltarthatóságáról.

Az új konyhaépület nemcsak a helyi közösségnek nyújt új lehetőségeket, de fontos szerepet játszik a helyi gazdaság fejlesztésében is. A fejlesztés 4 új munkahelyet teremtett a településen. A konyha üzemeltetését az önkormányzat tulajdonában álló Oszmotring Kft. fogja végezni. Az új infrastruktúra lehetővé teszi a helyi vállalkozások számára, hogy – a szabad kapacitások terhére – kihasználják annak lehetőségeit, és további új munkahelyeket teremtsenek a környéken.

Az önkormányzat az épület elkészítése során nagy hangsúlyt fektetett a fenntarthatóságra is. Az új konyhaépület energiatakarékos rendszerekkel működik, ezáltal csökkentve a környezeti hatásokat és hozzájárulva a település fenntartható fejlődéséhez.

A projekt keretében az önkormányzat egy speciálisan ételszállításra kialakított gépjárművet is beszerzett, amely biztosítja az ételek biztonságos és higénikus szállítását.

Az önkormányzati konyha elérhetőségeiről és további információkról részletesen tájékozódhatnak a honlapunkon, valamint Bernecebaráti Község Önkormányzatának honlapján, vagy személyesen a polgármesteri hivatalban, valamint az alábbi elérhetőségeken: Papp Ildikó konyhavezető Telefon: +36 70 642 6065; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..