24 férőhellyel megnyílt az ipolyszalkai szociális otthon

A RE-START akciótervben elsőként az ipolyszalkai intézmény nyitotta meg kapuit.

Ipolyszalkán megnyílt a RE-START akciótervből megvalósult új szociális otthon, amely megfelelő otthont és gondoskodást biztosít az idős és rászoruló lakosok számára. Az idős emberek és a gondozásra szoruló személyek megfelelő ellátása és támogatása kiemelt fontosságú az Ipoly-menti szlovák-magyar határszakaszon, ahol a térség lakosságának összetétele alapján folyamatosan növekszik az időskorúak száma. Az idő múlásával és a demográfiai változásokkal így egyre növekszik az igény az olyan intézmények iránt, amelyek biztonságos otthont és gondoskodást nyújtanak a korosodó lakosságnak.

Az intézmény átadó ünnepségén, Szabó István, Pest Megye Közgyűlésének és a Pontibus Európai Területi Társulás elnöke kiemelte: ez a fejlesztés nem csak egy épület, hanem egye eredmény. Eredménye az együtt gondolkodásnak, eredménye az együtt döntésnek, és eredménye az együttműködésnek, valamint a közös cselekvésnek.

Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke beszédében elmondta, hogy a 680 ezres Nyitra megyében folyamatosan növekszik az időskorúak létszáma, és ezáltal egyre nagyobb igény van a szociális gondozásra, a szociális otthonok kialakítására.

Az intézmény tervezésekor és kialakításakor az elsődleges szempont az volt, hogy egy kellemes és otthonos környezetet biztosítson a lakóknak. A szobák és közösségi terek modern és kényelmes berendezéssel rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak az otthonosság érzéséhez és a kényelemhez.

Popovics Gábor, a Pontibus ETT igazgatója kiemelte, hogy a RE-START akcióterv célja, hogy a térség szociális infrastruktúráját megújítsa, az aktív időskori szolgáltatásokat bővítse, illetve a térségi foglalkoztatást növelje.

Cagala Szilvia, polgármester elmondta, hogy a négy évvel ezelőtt megindított projekt teljes költségvetése 631.000 euró volt, amelyből 85 százalék uniós támogatás, 10 százalék szlovák nemzeti társfinanszírozás, míg 5 százalék önkormányzati saját forrás. Az intézmény a már meglévő, Nyitra megye által fenntartott kovácspataki idősotthon tagintézményeként fog üzemelni. Az intézmény 24 férőhelyet biztosít, állandó személyzettel, 24 órás felügyelettel. Az épület 745 négyzetméteren helyezkedik el, de a hozzátartozó telekkel együtt 3730 négyzetmétert foglal el. Az intézmény három egyágyas szoba, hat darab 3 ágyas szoba és két darab 2 ágyas szobával üzemel, minden szoba külön mosdókkal felszerelve. A kialakított közösségi terek, mint a társalgó és a közös étkező, olyan helyek, ahol a lakók találkozhatnak, beszélgethetnek és egymás társaságát élvezhetik.

67

A projekt keretében nem csak az építés valósult meg, hanem a működéshez szükséges eszközök is beszerzésre kerültek. Fontos szempont, hogy az intézmény egy korábban használt, de már funkcióját vesztett, kihasználatlanul álló önkormányzati épület átalakításával és felújításával jött létre, így elmondható, hogy az ipolyszalkai önkormányzat egy fenntartható és előremutató megoldást talált a régóta elhagyatott épület újra hasznosítására. A korábban óvodaként szolgáló épület csoportszobáit így kényelmes lakószobákká alakították át. Ez a projekt egy remek példa arra, hogyan lehet újra értelmezni és új életet adni a funkcióját vesztett épületeknek, hogy szolgálják a határmenti közösség jólétét és fejlődését. Nem utolsó szempont, hogy ezzel a projekt hozzájárult a településkép javításához is.

Ez az átalakítás nem csupán a funkcionális változást hozza magával, hanem az akadálymentes környezet kialakítását is, amely biztosítja a könnyű és egyenlő hozzáférést az otthonban élők számára.
Az épület tervezése során az elsődleges szempont az volt, hogy minden lakó könnyen és biztonságosan közlekedhessen az épületben. A bejáratok szélesebbek és akadálymentesen megközelíthetőek, hogy a kerekesszékes vagy mozgáskorlátozott emberek is könnyen beléphessenek az otthonba. Emellett liftet és rámpákat is telepítettek az épületben, hogy az emelet is akadálymentesen megközelíthető legyen. A speciális fürdőszobák is ezt a célt szolgálják. Az akadálymentesség nem csak az épület fizikai részére korlátozódik, hanem a kommunikáció és az információhoz való hozzáférés terén is nagy jelentőséggel bír.

A RE-START akcióterv célja a foglalkoztatás bővítése a határmenti téréségben, amelyhez az ipolyszalkai fejlesztés az intézmény személyzetének szükséglete révén 10 új munkahellyel járult hozzá. Az otthon gondoskodó és tapasztalt személyzete mindig rendelkezésre áll, hogy segítsen az idős lakóknak a mindennapi teendőkben és gondozásukban.
Az intézmény szolgáltatásai sokszínűek és az egyéni szükségletekre is szabottak. Az alapvető szociális intézményi funkciók mellett szociális és aktív időskori programok is elérhetőek a településen és a térségben, amelyek részben szintén a RE-START akciótervből valósulnak meg. Ezek a programok lehetővé teszik a lakók számára, hogy aktívan részt vegyenek a közösségi tevékenységekben, gondoskodva az életminőség javításáról és az élettel teli napokról.

Az ipolyszalkai szociális otthon megnyitása jelentős előnyökkel jár a helyi közösség számára is. Az otthon nem csak a lakóknak nyújt biztonságot és gondoskodást, hanem a családtagoknak is megnyugvást ad, hogy szeretteik megfelelő ellátásban részesülnek.

Ez a fejlesztés és a RE-START akcióterv keretében megvalósuló más beruházások, programok biztosítják, hogy a térségben élő idős lakosok méltósággal és gondoskodással élhessenek, miközben a határmenti közösség összetartó ereje is megerősödik az aktív időskori programok révén.

Az intézmény fejlesztése még nem fejeződött be. Az építőipari költségek jelentős növekedése miatt a kertrendezési munkálatok az első fázisban nem tudtak megvalósulni, azonban a közeljövőben erre is sor kerül, így a településkép szempontjából is megújul a korábban nem használt intézmény környezete, és a ezáltal olyan nyugodt és pihentető környezetet teremt, amely segít az időseknek megtalálni a harmóniát és a nyugalmat.

Az ipolyszalkai szociális otthon megnyitásával a település egy újabb lépést tett az idősek gondozásában és a közösségfejlesztésben. Reményeink szerint ez az intézmény nem csak a lakók életét fogja gazdagítani, hanem az egész határmenti közösség számára egy példamutató intézmény lesz, ahol a szeretet és a törődés mindenki számára elérhetővé válik.