Támogatást nyert a Pontibus ETT részvételével megvalósuló DANUrB+ projekt

Az INTERREG DANUBE program harmadik felhívása keretében elnyert pályázat széleskörű nemzetközi partnerségben valósul meg. 

Az EU Duna Régió stratégiája a Fekete‐erdőtől egészen a Fekete‐tengerig húzódó térséget kapcsolja össze. A régió 14 országa, az Európai Bizottság támogatásával közös projekteket és akciókat hozhat létre az operatív programban meghatározott célok mentén. 

A projekt a 2017. január és 2019. június között megvalósult DANUrB projekt folytatása. Célja a dunai kulturális identitás erősítése, és egy közös kulturális hálózat és turisztikai márkanév létrehozása. Ezeket a célokat a projekt a Duna menti települések nemzetek közötti kulturális kapcsolatainak támogatásával, valamint a fel nem használt, vagy rejtett kulturális és társadalmi értékek – azok jobb gazdasági és kulturális megtérülése érdekében történő – feltárásával kívánja elérni.
A projekt fő célkitűzése, hogy egy átfogó térbeli‐kulturális hálózat, az "európai kulturális sétány" létrehozása, mely összeköti az összes Duna menti közösséget, és egyesíti ezeket egyetlen márkanév alatt egyetlen turisztikai célponttá, mely tematikus útvonalakat és a fejlesztési lehetőségeket kínál, amely növelheti a látogatók számát és meghosszabbíthatja a régióban való tartózkodási időt.

A projekt a települések épített és kulturális erőforrásait tárja fel neves műszaki egyetemek kutatásaival, és stratégiát alkot arra, hogy egyes ma még kihasználatlan, vagy alulhasznosított építészeti vagy kulturális emlékeket és infrastruktúrákat miként lehet transznacionális – Duna menti – kontextusban újra márkázni, újfajta kulturális hasznosításra a közösség bevonásával aktívvá tenni. Speciális hangsúlyt kaphatnak az ipari emlékek, a kommunizmusból ránk maradt épületek és infrastruktúrák, de korábbi korok kereskedelmi és védelmi emlékei, vagy ma még élő hagyományai is.

A projektpartnerek – egyetemek, regionális önkormányzatok, civil szervezetek és a piaci alapon működő szakmai ügynökségek – hálózatot és közös platformot hoznak létre, hogy egy fenntartható kulturális és idegenforgalmi stratégia mentén dolgozzanak, melynek eredményeként létrejön a közös dunai városi márka, s amely egyszerre hordoz társadalmi és gazdasági előnyöket. 

A projektben a Pontibus ETT-t társult partnerként vesz részt. A társult partnerség keretében a Társulás a DANUrB+ stratégia munkaközi és kész változatait megkapja, véleményezi, és legjobb tudása és lehetősége szerint felhasználja. A társult partnerség számos előnnyel jár, mivel így a Pontibus ETT szerves része a pályázat megvalósításának és az abból származó előnyöknek.

© 2017 Pontibus EGTC. Minden jog fenntartva. All Rights Reserved. A honlap a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásával készült.